آیا تا کنون پیش آمده روی چیزی وقت گذاشته باشی و در آینده احساس کنی ارزشش را نداشته؟ آیا تا کنون روی انجام دادنِ کاری که میدانی برایت زیانبار است، پافشاری کردهای؟ سهام خودت را خیلی زود یا بسیار دیر فروختهای؟ آیا تا کنون پیش آمده پیروزیات را دستاورد کار خودت و شکستت را پیامد تأثیر عوامل بیرونی دانسته باشی؟ روی یک اسب به اشتباه شرط بستهای؟
اینها نمونههاییاند از خطاهایی که همهی ما در اندیشههای روزمرهی خود دچارشان میشویم. اما با شناخت چیستی آنها و دانستن چهگونگی شناساییشان، میتوانیم از آنها دوری کنیم و تصمیمهای هوشمندانهتری بگیریم.
نام اصلی کتاب : The Art of Thinking Clearly
نویسنده : رولف دوبلی (Rolf Dobelli)
برگرداننگان : عادل فردوسیپور، بهزاد توکلی، علی شهروز
ناشر : نشر چشمه
موضوع : علوم انسانی ـ روانشناسی
سال انتشار : ۱۳۹۴
شمار صفحهها : ۳۳۲
کتاب «هنر شفاف اندیشیدن» را نویسندهی مطرح سوییسی، «رولف دوبلی» نوشته است. عادل فردوسیپور، یکی از برگردانندگانِ کتاب در پیشگفنار برگردانِ پارسی این کتاب میگوید: «تصور کنید در زمین هیچ خطایی اتفاق نمیافتاد. آنگاه واژهای به نام پنالتی، اخطار و اخراج نیز معنا نداشت. اشکها و لبخندها محو میشدند و زیبایی فوتبال هم رنگ میباخت. آدمها همچون رباتهای برنامهریزیشده بودند که وظیفهشان بردن بی کوچکترین اشتباه بود. اکنون تصور کنید که در این جهان پهناور که هزاران زمین فوتبال را در خود جای داده، قرار میشد هیچ انسانی دچار خطا و اشتباهی نشود؛ آیا جهان بهتری داشتیم؟ جنگافروزیها به پایان میرسید؟ جرم و جنایت از صحنهی روزگار محو میشد؟ انسانها با یکدیگر روابط بهتری برقرار میکردند؟ پاسخ به این پرسشها و پیشبینی جهانی که هرگز تجربهاش نکردهایم، کار دشواری است. اما آنچه پیشبینیپذیر است، این است که هر چه بیشتر خطاهای خود را بشناسیم، رویکرد بهتری به زندگی خود خواهیم داشت. از آنجا که خطاهای آدمی در طول زندگی از الگوهایی همانند پیروی میکنند، شناختن آنها نیز شدنی است.»
به گفتهی «دوبلی»، خطاهای شناختی چنان در وجود ما رخنه کردهاند که نمیتوانیم بهطور کامل از پیامدهایشان رها شویم. خاموش کردنِ آنها نیازمند ارادهای فرابشری است؛ اما همهی خطاهای شناختی مهلک نیستند. در واقع اگر ما بتوانیم بزرگترین خطاهای اندیشه را بشناسیم و از آنها در زندگی شخصی، کاری یا … پرهیز کنیم، ممکن است شاهد جهشی در موفقیت خود باشیم. نیازی به حیطههای تازه، طرحهای نوین، ابزارهای ضروری و پُرکاریِ طاقتفرسا نیست؛ همهی آنچه ما به آن نیاز داریم، پرهیز از بیخردی است.
برگرفته از :
وبگاه علمی «بیگبنگ»ویرایش و آمادهسازی :
امیریاشار فیلا